پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی

 

به فاضلابی که از صنایع و کارخانه های مختلف تولید می شود و ممکن است بسیار زیان آور باشد فاضلاب صنعتی می گویند که با توجه به نوع محصولات تولیدی کارخانه نوع آلاینده های موجود در فاضلاب متفاوت است. وجود پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی در کارخانجات باعث می شود این کارخانه ها بتوانند از پساب خود دوباره در خط تولید استفاده نمایند. امروزه هزینه های گزاف انتقال آب از کانال های انتقال آب شهری به شهرک های صنعتی و یا ساخت تصفیه خانه های بزرگ آب در جهان موجب آن گردیده است دولتمردان از طریق وضع قوانین سخت گیرانه ای کارخانجات را موظف به خرید و یا ساخت پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی نمایند.

فاضلاب های تولید شده در صنایع مختلف به دو دسته کلی تقسیم می شوند:

1 –فاضلاب های با خاصیت بیو شیمایی که مواد تشکیل دهنده آن ها مواد عالی تجزیه پذیر بوده که فاضلاب صنایع غذایی، دامداری،صنایع لبنی، فاضلاب های بهداشتی، رستورانها، آشپزخانه ها از آن دسته می باشند.

2 –فاضلاب های شیمایی که اجزای تشکیل دهنده آنها عموما مواد شیمیایی تجزیه ناپذیر می باشند که عمدتا در صنایع پتروشیمی، پالایشگاه، نساجی، صنایع فولاد، سیمان، کاشی سرامیک شاهد این نوع فاضلاب هستیم.



مهم ترین عواملی که باعث تمایز بین فاضلاب انسانی و فاضلاب صنعتی می شود عبارتند از:

·         خاصیت خورندگی بیشتر

·         اسیدی یا بازی بودن (میزان ph بالا یا پایین)

·         احتمال وجود مواد شیمیایی مختلف

·         احتمال وجود موجودات زنده و میکرو ارگانیسم کمتر

مراحل تصفیه فاضلاب صنعتی به طور کلی شامل موارد زیر است:

1-تصفیه مقدماتی: جداسازی اشیا و مواد جامد بزرگ برای جلوگیری از آسیب رساندن به سیستم تصفیه فاضلاب. در این قسمت از صفحات تسمه ای و محفظه شنی برای حذف این مواد جامد معلق استفاده می شود.

2-تصفیه اولیه: در این بخش مواد ریز شناور در آب و ساکن شونده مانند مانند مواد جامد و مواد عالی تصفیه می شوند. حدود 80 درصد مواد این مواد جامد و 30 درصد از BOD در این مرحله حذف می شوند. مواد ته نشین شده در کف مخزن جداسازی رسوب می کند  و به صورت لجن پردازش  و تصفیه می شود.

3-تصفیه ثانویه یا بیولوژیک: مواد حل شده در آب به وسیله تصفیه اولیه قابل جداسازی نیست. تصفیه ثانویه در واقع تبدیل مواد آلی محلول در فاضلاب به میکرو ارگانیسم های زنده وتصفیه آن ها با استفاده از ته نشینی می باشد. روش های بیولوژیکی تصفیه فاضلاب اغلب شامل انواع سیستم های لجن فعال، برکه های تثبیت، لاگون های هوادهی یا فیلترهای چکنده می باشد.

4-تصفیه پیشرفته: فاضلاب خروجی از مرحله ثانویه شرایط لازم برای دفع به محیط زیست را دارد. از اینرو در بسیاری از تصفیه خانه ها، تصفیه فاضلاب تا مرحله ثانویه انجام میگیرد. ولی اگر بخواهند از آب تصفیه شده در صنعت مجددا استفاده کنند مرحله دیگری موسوم به تصفیه پیشرفته انجام میگیرد تا ناخالصی ها تا حد مورد نیاز کاهش یابد. این مرحله شامل فرآیندی به نام ضد عفونی (مانند کلر، ازن، نور UV) است که برای از بین هرگونه میکروب نامطلوب استفاده می شود.

فاضلاب های صنعتی به دلیل تفاوت هایی که با یکدیگر از لحاظ مواد تشکیل دهنده دارند مراحل تصفیه کردنشان نیز متفاوت است و پکیج های تصفیه فاضلاب صنعتی برای هر صنعت با دیگری تفاوت خواهد داشت.



انواع پکیج تصفیه فاضلاب از نظر محل تولید

پکیج تصفیه فاضلاب از نظر تولید نیز به دو دسته تقسیم می شود: پکیج تصفیه فاضلاب پیش ساخته و پکیج تصفیه فاضلاب مونتاژ. پکیج تصفیه فاضلاب پیش ساخته همانطور که از نام آن مشخص است، در کارخانه تولید می شود و به صورت آماده به محل مورد نظر انتقال پیدا می کند.

پکیج تصفیه فاضلاب مونتاژی ، نوع دیگر پکیج تصفیه فاضلاب است که قطعات آن در کارخانه تولید می شود. این قطعات در محل پروژه مونتاژ و به یکدیگر وصل می شوند. معمولا در پروژه های بزرگ که نیاز به پکیج تصفیه فاضلاب با ظرفیت بالا دارند نوع مونتاژ پکیج تصفیه فاضلاب مناسب تر است.

کاربرد پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی

صنایع و کارخانجات از بزرگترین مصرف کنندگان آب و عمدترین تولید کنندگان فاضلاب به شمار می روند. پسابهای صنعتی بسته به نوع صنعت ، نحوه تولید و چگونگی مصرف آب از نظر کمیت و کیفیت بسیار متنوع و متغیر می باشند.

از همین رو فرایندهای تصفیه فاضلاب صنعتی بسیار متنوع و گاهی پیچیده تر از روش تصفیه فاضلاب بهداشتی است. لذا طراحی و ساخت سیستم های فاضلاب صنعتی پس از بررسی دقیق کمی و کیفی فاضلاب و بر اساس نتایج نمونه برداری ها و آزمایشات صورت می پذیرد. در صورتی که پساب به لحاظ بیولوژیکی قابل تجزیه توسط باکترها باشد به ویژه در اغلب صنایع غذایی از قبیل کشتارگاها، فراورده های پروتئینی، صنایع شیر و لبنیات پکیج های نوین تصفیه فاضلاب ارزان ترین و اقتصادی ترین روش تلقی می شود.

اما در صنایع شیمیایی، کارخانجات رنگرزی، آبکاری ، خطوط رنگ و مانند آن به دلیل ماهیت شیمیایی و سمی غالبا از فرایندهای تصفیه شیمیایی به منظور جداسازی آلاینده ها استفاده می شود. گاهی ممکن است جهت تصفیه مقدماتی و تکمیلی پساب های صنعتی از روش های کمکی دیگری نظیر چربی گیری، نیترات زدایی، فیلتراسیون یا روش های پیشرفته ای از قبیل اکسیداسیون با گاز ازن یا جذب توسط ذغال فعال و نظایر بهره جست.

Comments